• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Klarna

Pimpelspön & ismete

Det vanligaste fisket från isen är pimpelfiske eller ismete. Pimpelfiske är när du sitter vid ett hål med ett pimpelspö som oftast är väldigt korta jämfört med vanliga spinnspön. Linan är oftast nylonlina ca 0,18-0,30mm då den inte suger upp vatten och då inte fryser. Betet är vanligtvis en liten vertikalpirk med en limkrok eller mormyrska under med maggot. Eller så använder man en balanspirk som funkar bra för gärna de lite större abborrarna.

Ismete är det främsta fisket efter gädda från isen. Det fisket går ut på att man metar med betesfisk från isen. Utrustningen är ett ismetespö som även här är kortare än en vanligt kastspö. Rulle med nylonlina ca 0,35-0,50mm som har en ståltafs med krok och sänke för att hålla betesfisken på plats under isen. För att se om du får fisk använder man ismetevippor med en ålbjällra som spänns ned men hjälp av tyngden från sänket och betesfisken. Väl när det hugger så släpper linan från vippan och den ställer sig upp och det låter.

Vanligt är att man brukar fiska med flera spön per person på isen. Ett tips är att det värt att tänka på att inte fiska med fler spön än vad man kan hantera speciellt om det hugger ofta.