• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Klarna

Flugfiskeset

Flugfiskeutrustningar är uppdelade i viktklasser beroende på linan du kastar. Klasserna är 3-12 där 3 är det lättaste och 12 är det tyngsta. Flugspön i en klass 5/6 och 9fot brukar vara lämpligt för en nybörjare att lära sig kasta med. Flugfiskespön är oftast enhandsspön, alltså att du håller i och kastar med en hand på spöt. Det finns också tvåhandsspön men det i de tyngre klasserna och vid större flugor.

Rullen är inte jätteviktig i flugfisket. Den ska förvara linan och backingen och kunna fighta en stor fisk men gör inget jobb när du kastar. Rullen ska matcha linklassningen.

En bra rulle för nybörjare: Scierra Track 2 Flyreel

En bra rulle för proffset: Okuma Helios Flyreel HSX

Fluglinor finns det många modeller utav. Olika tyngder beroende på klass samt om du vill ha en flytande, svävande(Intermediate) eller sjunkande fluglina. De olika linorna används för att få ned eller hålla uppe flugan i vattnet. Fluglinan i sig är väldigt kort om man jämför med en vanlig lina. I slutet av fluglinan har du istället en backinglina längst ifall fisken rusar ut mycket lina.

Längst ut på fluglinan sitter en tafs. Flugtafsen är ofta taperad vilket är att den är som tjockast vid fluglinan och som tunnast längst ut vid flugan. Det för att underlätta kastet.