• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Walley

Vertikalfiske

Vertikalfiske efter gös och vertikalfiske efter röding känner vi väl till. Du använder ekolodet till att se jiggen på skärmen och presentera det för en eller flera fiskar som befinner sig under båten. Nu när livegivarna tagit marknaden och fiskevärlden med storm så går det nu att kasta med jiggarna till fiskar som inte längre står under ytan utan kanske till och med 30m ifrån båten.

Detta fisket är så nära sightfiske som det går utan att faktiskt se fisken. Det är ett mycket spännande fiske där du faktiskt ser när fisken attackerar betet och hugger mer beroendeframkallande fiske än detta finns nog inte. Huggen blir väldigt hårda och med en lättare multiutrustning så är även mindre abborre väldigt roligt att fånga på vertikalfiske.

Fiska gädda på detta sätt kräver inte lika stora beten som vid vanligt spinnfiske där du kan använda gäddjiggar på ca 30cm. Här är det snarare en fördel att fiska med lite mindre beten då det är lättare att kroka en fisk när det är ett mindre bete som kommer i vägen för krokarna. Ett styvare vertikalspö eller ett medium tungt spinnspö är att rekommendera med en vanlig lågprofilsmultirulle. Linan ska vara en flätad lina som är tunnare än den som brukar användas till spinnfisket. Här räcker det med en 0,20mm tjock flätlina. Tafsen måste vara en tafs som klarar av gäddtänder så som en fluorcarbontafs på 0,90mm med ett bra beteslås som ett BFT Stay-lock i änden.

Som sagt mindre beten är att föredra jämfört med spinnfisket. Gösjiggarna fungerar oftast lika bra för gäddfisket som man märker när man vertikalar gös då många bonusfiskar oftast är stora gäddor. Både shadjiggar, curlyjiggar och jiggar med en V-stjärt är jiggar att föredra. Jiggen ska kunna röra sig vid små rörelser med spöt för att kunna fiska långsamt och längre på en fisk. Vertikaljiggarna blir även oftast för långa för att det ska räcka med endast en jiggskalle utan du behöver oftast stingerkrokar som du enkelt knyter själv med en väldigt grov flätlina eller mycket mjuk wire.

Ett ekolod är nästan ett måste till detta fiske. Om du har bra koll på sjön och vet vart branterna i sjön finns och vart det brukar finnas betesfisk så kan du fiska lite på måfå med jiggen under båten och hålla bottenkontakt. Men ett ekolod även ett litet enkelt 4tums ekolod är till stor hjälp för att se vad som finns under båten. Du behöver inte ha ett värsting 12tums ekolod med en livegivare som Activetarget och Livescope för att vertikalfiska. Ekolod för vertikalfiske ska ha funktioner som realtidsfönster, gärna färgekolod och en bra givare som låter dig se botten och din jigg i vattnet medans du fiskar.

Givaren kan du placera på flera olika sätt på din båt. Du kan montera den som vanligt på akterspegeln. Dock så kan det försvåra att du ser betet på ekolodet då konvinkeln hamnar långt bak på båten och man brukar inte vilja hålla spöt vid motorn när propellern snurrar. Det är då bättre att montera givaren på ett eget fäste vid sidan av relingen så att du inte riskerar att fastna med linan i propellern på båten. Det finns många stabila fästen men vi rekommenderar starkt Minn Kota givarfäste, Vertikalgivarfäste från JKB och Mega Mount fästet.

 

Vi har alla sportfiskeprylar du behöver för att lyckas med ditt gäddfiske!