• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Klarna

Rödingfiske

Spana in vårt breda sortiment av fiskeprylar och tillbehör till rödingfisket.
Här har vi samlat massor av bra grejer till ett lyckat rödingfiske. Gå in under önskad metod så hittar du heta prylar för just ditt fiske.

Rödingen är en nyckfull fiskart som du kan hitta i stort sett hela vårt avlånga land. Den finns i olika skepnader, t. ex storrödingen i Vättern och olika fjällrödingbestånd i norr. Generellt sett så är det en vacker fisk som anses vara svårlurad och väldigt välsmakande.

För att fånga rödingen krävs det lite kunskap på hur man ska gå till väga. I och med att den finns i flera olika typer av vattendrag så lämpar sig olika metoder olika bra.

Rödingfiske på Vättern är ett mycket populärt fiske där det finns stor chans att fånga en fin godkänd röding och även chans till en fisk över 3kg. För att fånga dessa är trolling en mycket bra metod med framförallt löja, skeddrag eller en rödinglänga med en spin & glow bakom säkra kort. Rödingen trivs bäst i kalla vattentemperaturer och håller sig därför under språngskiktet i vattnet. På vinterhalvåret kan du hitta rödingen i alla djupnivåer och på sommaren så håller dig sig längre ner i vattnet vilket gör att fiske med dipsy diver och djuprigg är ett måste för att komma åt dem.

Med ett ekolod ser du smidigt vart rödingen står för dagen och det är också nyckeln till att kunna vertikalfiska rödingen. Då rödingen trycker sig ner på djupare vatten under sommartiden så går det att hitta platser med konsentrationer med fisk och du kan då stanna båten med hjälp av en frontmonterad elmotor som en Minn Kota Terrova eller en Motorguide XI3. Med en sådan ankringsfunktion slipper du kasta ankar på sådana djup där du behöver en väldigt lång ankarlina. Till ekolod behöver det inte vara något jätteavancerat. Det räcker med ett mindre ekolod så länge du har ett realtidsfönster som visar vad som händer i nutid, det är där du kan följa fiskens rörelser. Bra fiskedrag för rödingfiske är skeddrag som har en solid kropp som gör att de sjunker ner snabbt, mindre jiggar runt 6-12cm med en tung skalle runt 40g och sedan en liten trekrok så långt bak det bara går för att inte förstöra gången på betet.

Spana in denna video där Marcus ger heta tips om vertikalfiske efter röding!