• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Klarna

Elmotorer

Vi på Olssons Fiske är experter på marinelektronik och har över 40 års erfarenhet av att sälja ekolod, plottrar och elmotorer. Vi har NÄSTAN alla tillbehör hemma i lager, framförallt Lowrance tillbehör. Här tänkte vi ge dig lite tips på vad du ska tänka på i valet av frontmonterad elmotor.

Första frågan du bör ställa dig är, sötvatten eller saltvatten? Var ska du bedriva ditt fiske? Och VILKET fiske ska du använda motorn till; spinnfiske, vertikalfiske eller trolling m.m.?

SPINN- & VERTIKALFISKE

Till en mindre spinn-/vertikalfiskebåt som bedriver fisket inomskärs eller i mindre vatten klarar man sig utmärkt med en 12 volts-motor.

TROLLING

Om man ska nyttja elmotorn som en autopilot till trolling bör man titta på en starkare motor. 24 volt eller större är att föredra. Med en starkare motor kommer man upp i högre hastighet och har då lättare att hålla båten i rätt kurs.

STYRKA PÅ MOTOR?

Nästa fråga är; hur stark bör motorn vara? Som regel kan man aldrig köpa för stark elmotor. Ju starkare motorn är, ju längre och bättre klarar elmotorn av att driva båten. Fiskar man i strömmande eller större vattendrag så är en 24 volt eller större att föredra. Nackdelen med större motor är att du kommer behöva fler batterier.

Detta är de tre största frågorna kring valet av frontmonterad elmotor.

Ska du koppla ihop motorn med ekolodet/kartplottern? Vill du ha en displa y som visar om motorn är i driv eller inte? Ekolodsgivare inbyggt i motorn? Ankringsfunktion? Gör en checklista med dessa frågor, så kommer du garanterat komma fram till rätt motor som passar just dig.

AGM/Bly/litiumbatteri

De mest vanliga är att koppla ett hederligt blybatteri, men nu har även litium visat sig vara riktigt effektivt. Med ett litiumbatteri får du ned vikten rejält i båten. Du får även ett batteri där livslängden är betydligt högre om det sköts rätt.
Effektivitet är också mycket högre om du jämför med bly/AGM.
Spana in våra batterier från fabrikaten Meritsun och Victron

TIPS!

Kör med automatsäkring till motorn. Om något skulle hända med elen, så räddar du motorn.
Exempel på automatsäkringar: MKR-19 60AMotorguide 60A och Watersnake Automatsäkring 50Amp

Snabbkopplingar för att snabbt och smidigt koppla på och koppla av motorn. Blir även väldigt snyggt om du använder dig av en infälld koppling. Exempel på våra snabbkopplingar: Watersnake Hona/HaneMinn Kota MKR-20 och 70A Hona+Hane.

Om man ska placera batterierna längre bort än vad standardkabeln är, så behöver man anpassa rätt dimension av kabel. Det finns en bra formel att följa. W (effekt) x längd (både plus- och minus-kabel) / (dividerat) med 240 = dimension på kabel.

Har du fler frågor? Kontakta gärna vår kunservice!
Lycka till i valet av rätt elmotor!

Frakt #7 = Frakt ingår i priset. Vi erbjuder ett bättre pris när du hämtar i vår butik.