• Fri frakt >1000 kr
 • Supersnabba leveranser
 • Personlig service
 • Betala med Klarna

Lithium-batteri

Litiumbatterier

Litiumbatterier blir vanligare och vanligare att ha i båten som förbrukning till att försörja ekolod och elmotorn. Ett litiumbatteris största fördelar som man pratar om är deras förmåga att: ha en mycket längre livslängd än andra batterier, väldigt låg vikt samt att ett litiumbatteri håller samma spänning från 100% ner till 0%.

Ett litiumbatteri är dock betydligt dyrare än ett vanligt blybatteri men det är något många stirrar sig blint på. Blybatterier har en ungefärlig livslängd i antal laddningscykler på 200-400st medans ett litiumbatteri kan ha ca 2000-2500st alltså ungefär 10 gånger så mycket. Värt att räkna in här är det att litiumbatterier inte tar stryk av att laddas ur till 0% medans ett blybatteri redan tar stryk vid urladdning under 50%.

Räknar man ihop allt detta kan man summera att ett litiumbatteri är en investering som kommer att hålla länge!

 

  SPECIFIKATIONER FÖR LITIUMBATTERIER

   

 • Väldigt låg vikt jämfört med blybatterier. Litium kan vara 3 gånger lägre vikt än bly.
 • Mycket lång livslängd och mycket prisvärda över tid.
 • Laddcykler kan vara mellan 2000-8000 per livslängd
 • Går att få batterier med Bluetooth för övervakning via telefonen och självuppvärmda batterier.
 • Får ej laddas vid minusgrader men kan förbrukas ned till ca -20c.
 • Detta nedan gäller specifikt för bl.a. Meritsunbatterier:
 • Går ej att använda till Bogproppeller och ankarspel. T.ex
 • Vinterförvaring mellan 50%-90%
 • Montering i torr miljö
 • Stående montering
 •  

    Blöta/vätskefyllda AGM Gel Litium-ion
  Start/förbrukning Start/förbrukning Start/förbrukning Start/förbrukning Förbrukning
  Underhållsfritt Nej Ja Ja Ja
  Användbar kapacitet (%) 50% 50% 60% 100%
  Livsängd i laddcykler 200-400 400-600 400-600 2000-2500

   

  Val av batteri till elmotor:

  Med din motors tekniska specifikationer kan du ta reda på ungefär hur mycket ström(Amp) din elmotor förbrukar i timmen. Välj hellre ett batteri med större kapacitetän ett lite mindre om du är osäker.

  Har du en 12V motor ska du ha ett 12V batteri. Har du en 24V eller 36V motor behöver du antingen ett litium batteri med spänning 24V respektive 36V annars ska du seriekoppla 2st eller 3st 12v batterier för att få rätt spänning.

  Vid elmotorer större än 55 Lbs så rekommenderar vi ett batteri på 100Ah eller mer då dessa batterier har en starkare BMS.

  Batteri med BMS(Battery Management System):

  Med hjälp av el-motorns tekniska specifikation skall möjlig peakström beräknas vid max belastning på motorn.
  Meritsun kan hjälpa till med detta om med motorns tekniska specifikationer.
  Hur många amp kan BMSn kontinuerligt leverera samt hur stor peakström och under hur många sekunder kan BMSn klara. Om BMSn ej kan leverera den mängden peakström så kan BMSn slå ifrån och batteriet fungerar ej.

  Meritsun har räknat på el-motor Motorguide XI5 12V. Beräkningen visar att deras batteri 12,8V/50Ah, med nuvarande BMS, förr eller senare kommer att lägga av. (Samtidigt finns det flera som har denna kombination och fortfarande fungerar) Teori och praktik stämmer inte alltid till 100%.

  Litium eller blybatterier till min elmotor?

  Jo det är en fråga du får ställa dig och beroende på hur mycket pengar du är villig att lägga på just ett batteri.

  Litiumbatterier är dyrare men går att ladda ur till 100%, ger mer effekt till motorn alltså den blir starkare, laddas upp snabbare, billigt över tid.

  Blybatterier är billigare men går endast att använda 50% utan att de tar skada, går inte att laddas upp lika snabbt, kan vara 3 gånger så tunga.

   

  En ständig fråga brukar vara hur länge kommer jag kunna köra med min elmotor med ett visst batteri.

  Svaret på det är mycket svårt att svara på då det beror på vilken växel du kör på, hur mycket det blåser, hur mycket vågor det går osv. osv.

  Ska du trollingfiska med din frontmonterade elmotor så välj ett batteri med mer kapacitet än vad du tror dig behöva. Ska du endast ankra eller göra små drifter när det är spegelblankt på vattnet behöver du inte ett lika stort batteri. Vi rekommenderar att du väljer batterier med en Ampere runt 80-120AH/batteri

   

  Val av batteri för enkel förbrukning som ekolod:

  När det gäller förbrukning av enheter som ekolod, stereo och belysning behöver du inte fundera lika mycket på hur mycket BMSn klarar av.

  Kolla på din enhets tekniska specifikationer för hur mycket ström de förbrukar. Räkna ihop hur mycket de förbrukar tillsammans om du har flera enheter som förbrukar ström och välj ett batteri som räcker tillräckligt länge.

  Ett förbrukningsbatteri kan också kombineras som startbatteri. Om dessa är kombinerade kan din bränslemotor med hjälp av sin generator ladda upp batteriet samtidigt som du använder det.

   

  Litium eller blybatterier till mitt ekolod? Precis som för elmotorer ska du tälla dig frågan hur mycket pengar du är villig att lägga på just ett batteri.

  Litiumbatterier är dyrare men går att ladda ur till 100%, ger mer effekt till motorn alltså den blir starkare, laddas upp snabbare, billigt över tid.

  Blybatterier är billigare men går endast att använda 50% utan att de tar skada, går inte att laddas upp lika snabbt, kan vara 3 gånger så tunga.

   

  Laddning av litiumbatteri

  Laddning av litiumbatterier är lite annorlunda jämfört med vanliga blybatterier. Litiumbatterier går att ladda upp med en laddare som har samma kapacitet som batteriet. Om du då har ett batteri på 100Ah så kan du ladda det med en laddare på 100AH. Du kan då ladda upp hela batteriet på en timma. Dock är detta inget att rekommendera. Vi rekommenderar en laddning på max 50% per timma av batteriets totala kapacitet.

  Vill du ladda ditt batteri med hjälp av bensinmotorns generator så krävs en Victron DC/DC laddare som sitter mellan startbatteriet och till ditt litiumbatteri till exempelvis elmotorn. Då laddas elmotorsbatteriet väl när startmotorsbatteriet är fulladdat och gör att du väldigt sällan får slut på ström i batteriet vid förflyttningar eller bara när motorn är igång. Ytterliggare en fördel med detta är du kan med endast en laddare ladda alla dina batterier i din båt. Om du laddar startbatteriet och har en DC/DC laddare inkopplad så börjar extra batteriet ladda väl när startbatteriet är fulladdat.

  Ett litiumbatteri ska inte laddas när det är i minusgrader i batterietsceller. Det skadar batteriet och batteriet kommer inte att ta emot någon laddning. Då är lösningen att antingen ha värme vid batteriet eller köpa ett litiumbatteri inbyggd värme. Det finns batterier från Meritsun som heter Heat och har en inbyggd värme i sig.

   

  TIPS FÖR BATTERIUNDERHÅLL AV LITIUMBATTERIER

   

  • Vid regelbunden användning
   • Laddning av de flesta litiumbatterier går inte om det är runt +1°c eller kallare. (Batterier med inbyggd värme värmer upp sig själva innan laddning)
   • Om du har seriekopplade batterier så ska dessa laddas var för sig och inte ihop. (DVS om du har två 12V batterier i serie så kan du inte använda dig av en 24v laddare, du måste då ta isär seriekopplingen och ladda med en 12v laddare, varje batteri)
   • Litiumbatterier ska ej underhållsladdas. Det är bättre att ladda batteriet tills det är fullt och sedan stänga av laddaren.

   

  • Vid vinterförvaring
   • Ska batteriet ha ca 70-80% kvar för att må som bäst.
   • Litiumbatterier urladdar mycket saktare än blybatterier men kontrollera spänningen regelbundet.
   • Litiumbatterier ska ej underhållsladdas
   • Förvara batteriet torrt och i värme varmare än +1°c

   

  TIPS!

  Kör med automatsäkring till motorn. Om något skulle hända med elen, så räddar du motorn.
  Exempel på automatsäkringar: MKR-19 60AMotorguide 60A och Watersnake Automatsäkring 50Amp

  Snabbkopplingar för att snabbt och smidigt koppla på och koppla av motorn. Blir även väldigt snyggt om du använder dig av en infälld koppling. Exempel på våra snabbkopplingar: Watersnake Hona/HaneMinn Kota MKR-20 och 70A Hona+Hane.

  Om man ska placera batterierna längre bort än vad standardkabeln är, så behöver man anpassa rätt dimension av kabel. Det finns en bra formel att följa. W (effekt) x längd (både plus- och minus-kabel) / (dividerat) med 240 = dimension på kabel.

  Har du fler frågor? Kontakta gärna vår kunservice!