• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Klarna

Spinnfiske

Spinnfiske efter Gädda är bland det populäraste fiskemetoderna som fiskas i Sverige. Alla kan spinnfiska gädda både från land, båt och från isen. Du kan fiska med ett enkelt haspelspö upp till 30g eller de mest avancerade spinnspön upp till flera hundra gram och med en stark och stor multirulle.

Spinnfiske är ett samlingsnamn som har samma betydelse som kastfiske som kan ligga personer närmare. Du kan fiska med jerkbaits som är ett hårdbete utan sked som går sida sida när du gör lätta ryck i spöt. Betet får en helt annorlunda gång jämfört med en traditionell wobbler. Jerkbaitfiske kan fiskas på väldigt grunt vatten men även på lite djupare vatten om du låter betet sjunka en bit. Kombinera detta med spinnstopp så är det ett extremt effektivt fiskesätt hela året runt. Bra jerkbaits är klassikern Buster Jerk, Lazy Jerk och The Pig. Jerkfiske fiskas med generellt kortare styvare spinnspön som kallas för jerkspö med en stark flätlina från 0,30mm och en slitstark multirulle för att klara av detta slitsamma fiske då du rycker betet konstant.

Vill du täcka mycket vatten utan att fiska på ett lika ansträngande sätt som jerkbaitfiske så är fiske med swimbaits eller vanliga wobbler ett bra sätt. Swimbaits som Westin Swim och Buster Swim är en skedlös wobbler som bara att du vevar den så simmar den sida sida som ett S. Vanliga wobbler har skedar som gör att betet dyker ner under ytan och beroende på vinkeln på skeden så dyker vissa wobbler olika djupt. Man ska verkligen inte underskatta en vanlig wobbler nu när det finns flera olika nyare beten.

Spinnfiske med gummibeten, skeddrag och spinnare är ett annat mycket effektivt sätt att fiska gädda. Skeddrag ska inte underskattas till att vara sämre beten än wobbler eller gäddjiggar. Ett skeddrag kan fiskas både snabbt och långsamt och fiskas enkelt med din vanliga haspelutrustning. Klassikern Atom står sig fortfarande mycket högt upp bland beten som fångar massor med fisk. Även skeddrag som har rassel i sig sticker ut i mängden bland skeddragen.

Just gummibeten är ett mycket mångsidigt bete som som du kan vikta på vilka sätt du vill, du kan rigga det hur du vill och fiska hem det på alla djup också. Gummibeten eller jiggar som det heter har olika svansar som antingen en shadjigg som har en paddel, en curlysvans eller två curlysvansar. Jiggarna brukar vara mellan 14-30cm i storlek och kan väga allt från 20g till 400g. Pig Shad, McRubber och Shad Teez är gäddjiggar som är väldigt lättfiskade och effektiva. Du kan rigga en jigg med en stor jiggskalle eller en shallowskruv och med shallowskruven så kan du fiska mycket grunt men också enkelt haka på fler vikter för att kunna fiska på djupare vatten. När gäddjiggarna blir så stora räcker det inte längre med en krok utan då använder du något som kallas för stinger. Stinger är en uppsättning trekrokar som sitter ihop med wire, lekanden eller liknande och dem sätter du på jigger och monterar i beteslåset eller i öglan på betet. Letar du efter bra stingers så är BKK Trigger-21 UVO stinger som har UV krokar eller en bra och lite billigare är Power Tackle Stinger som är gjord med lekanden som inte blir slitna i längden.

Med så stora fiskedrag som det faktiskt är så är det bra att ha respekt för krokarna. När du ska kroka av fisken så kommer krokarna att med största sannorlikhet sitta väldigt nära din hand. Då är det extra viktigt med en lång och stabil tång. Skulle du dock råka fastna med en krok i handen så är ett måste att ha med sig en powercutter för att kunna klippa kroken väl när olyckan är framme.

 

Vi har alla sportfiskeprylar du behöver för att lyckas med ditt gäddfiske!