• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Walley

Landfiske Lax

Untitled Document

Här kan du hitta allt du behöver för ett lyckat landfiske efter lax!

Landfiske efter lax är perfekt för dig som kanske inte har tillgång till båt eller är på resande fot genom landet.

Spinnfiske efter lax kan också göras men på lite färre ställen om du ej har tillgång till båt. Fiske i Vättern efter lax på klipporna under vintermånaderna kan vara ett bra alternativ om du inte har tillgång till båt. Det finns också forsar och älvar där du kan fiska lax från land. Det vanligaste fiskedragen för lax från land är antingen kustwobbler, skeddrag eller bombardaflöten och en spinnfluga bakom.

Vid spinnfiske efter lax vill du ha ett längre spö och en rulle med tillräckligt mycket lina för att du ska kunna kasta långt och vara beredd på att en fisk tar mycket lina. Ett spö mellan 8-12fot är att rekommendera och där finns det flera alternativ på spön som har fler än två delar så de är lätta att ta med sig vid transport. Det finns både i spinn och i haspel och det är bara vad man själv föredrar att använda. Rullen måste kunna rymma relativt mycket lina. ca 200m 0,20mm flätlina är ett krav för fiske från Vätterns klippor och för fiske i älvar så ca 200m 0,45mm flätlina för att täla lite stenar och slitage.

Flugfiske kan precis som vanligt spinnfiske göras i Vättern på klipporna men i och med att du är begränsad i hur långt ut du kan kasta så brukar älvar vara ett bättre alternativ om du vill fiska lax med fluga. Flugfiske i älvar brukar vara mycket hett och väldigt roligt väl när det hugger. I och med att det är strömt så krävs spön i klasserna #9 och uppåt för att säkert kunna landa fisken. Tvåhandsspön är vanligt för att kunna kasta när du vadar i älvar utan att fastna i träden bakom dig.

Lina till laxfiske finns det två huvudalternativ, nylon och flätlina. Nylonlina har fördelen att den har stretch som när du trollar gör att du inte får lika bra känsla men i och med att det är konstant motstånd så kommer du inte tappa fisk lika lätt. Flätlina är helt stum och ger dig en bättre känsla men kan få dig att tappa en del fisk.