Laxtrolling
Här kan du hitta allt du behöver för ett lyckat Laxfiske!
Laxfiske är ett fiske som oftast inte är lika enkelt som låt säga abborrfiske är. Laxfisket kräver mer förberedelser, mer kunskap och oftast mer tid på vattnet för att lura laxarna. Vi ska hjälpa dig med grunderna i ett lyckat laxfiske här i texten nedan. Om du har mer frågor tveka inte att höra av dig till vår kundservice!
Laxen finns i alla typer av vattendrag i Sverige, sjöar, älvar och hav. På många ställen finns det fredningsområden, fredningstider och regler för hur du får fiska efter laxen som är väldigt viktigt att hålla koll på.
Hur ska man fiska lax?
Laxfiske brukar oftast ske med trolling, spinnfiske eller flugfiske.
Trollingfiske på våra stora insjöar och havet kan man göra året runt och skiljer sig lite beroende på årstid vilka beten man ska använda.
Skeddrag finns det massor att välja bland och de populäraste är ISMO, Northern King och Rhino skedar. Skeddrag kan du fiska på sidorna av båten med pulka eller sidoparavaner, djupparavan men också på djupriggen. Storlekar på skedar spelar också stor roll och enkelt kan man säga att i Vänern och Vättern är storleken 8-12cm bra. För trolling i havet är allt från 12 och uppåt till de större skedarna bra. När det kommer till färger är det mycket svårt att svara på vad som är bra men klassiska färger som SAL15 och FROG är säkra kort.
Wobbler är ett säkert kort för laxtrolling. De wobblerna vi tycker är dem är: Strikepro, Bomber 15A och Rapala i de alla modellerna. Wobbler kan du använda på egentligen alla sätt precis som skeddrag men brukar vara att föredra att använda bakom sidoparavaner eller pulka. En wobbler till trolling brukar också tacklas lite annorlunda än hur dem kommer i förpackning. Oftast brukar man tackla wobblern genom att ta bort samtliga krokar och du sätter en fjäderring i mellan öglan på wobblern som går till ett lekande eller beteslås som går till en trekrok. Det gör att det blir lättare att kroka av en fisk, skonsammare om du ska återutsätta fisken och krokar bättre när fisken inte kan bryta sig loss. Storlekar som fungerar bra för Vänern och Vättern är 7,5-11cm, i havet kan du använda något större men det vanligaste är att använda skeddrag i havet. Bra färger för laxfiske är på StrikePro 905G och 143V, på Bomber är SAL25 och SAL11 på Rapala är S och B bra färger.
Löja är ytterliggare ett vanligt sätt att trollingfiska lax. Då använder du dig av frysta löjor som du passar in i en beteshållare och låser fast löjan med en tandpetare eller tillhörande plastpinne. Längst bak på löjan har du en trekrok där linan går genom löjskallen och med lite friktion på linan så kan du spänna linan försiktigt och ge löjan en liten böj som får löjan att snurra på olika sätt. Det är genom att löjan snurrar som får fisken att hugga. För att ge lite extra bling bling till tacklet så kan en locksked monteras framför.
Rullar och spön till trollingfiske efter lax behöver inte vara särskilt avancerat. Fiskar du i insjö är ett spö mellan 6-9fot mellan 12-25lbs lagom för alla fiskar du kan kroka. Om du däremot fiskar mer i havet där laxarna kan bli mycket större så är trollingspön 8-9fot 20-40lbs som predatortrollingspön bättre då du måste ha mer kraft för att landa en sån fisk. En rulle i storlek 20-30, 7000 eller 500-600 är bra storlekar beroende på vilket fabrikat du använder dig av. Du ska kunna rymma ca 200m 0,40mm för insjöfiske och ca 300m 0,40 för fiske i havet. Vi har också färdiga trollingset som vi satt ihop som vi tycker passar laxfisket.
Lina till laxfiske finns det två huvudalternativ, nylon och flätlina. Nylonlina har fördelen att den har stretch som när du trollar gör att du inte får lika bra känsla men i och med att det är konstant motstånd så kommer du inte tappa fisk lika lätt. Flätlina är helt stum och ger dig en bättre känsla men kan få dig att tappa en del fisk.