• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Walley

Garmin Ekolodsgivare

Givare Givare Givare... Det är inte konstigt ibland att du kan känna av djungeln med givare till din enhet väl när det är dags att skaffa ny. På marknaden idag är tekniken kommit så långt att det finns givare som specialiserar sig på olika typer av fisken i olika vatten. Vi säljer Garmin, Lowrance och Simrad givare och har mycket troligen en givare som passar just ditt ekolod.

 

Givaren sitter inte heller längre endast på akterspegeln och visar en bild som endast är precis under båten. Givaren idag kan sitta på akterspegeln som fortfarande är det vanligaste och det som rekommenderas i första fall. Dock kan du också montera den på sidan av båten på ett givarfäste, du kan sätta den på elmotorn och med de nya livegivarna ha den på ett roterbart givarfäste vid sidan av båten som du söker aktivt med.

De olika givarna är traditionella akterspegelsgivare, Sidoseende givare, Isgivare, genomskrovsgivare och livegivare.

  • Traditionella akterspegelsgivare är det vanligaste som sitter på båtar och har endast som uppgift att ge en bild av det som är under ytan. Det finns olika frekvenser att välja på för att ge en bredare eller smalare givarkon. I dessa givare finns det ofta ett val på Downscan eller ClearVu som ger dig en skarp bild på hur botten ser ut om det är en hård eller mjuk botten under båten.
  • Sidoseende givare är som traditionella akterspegelsgivare fast de har en funktion som gör att du kan se långt åt varje sida samtidigt. Det gör det mycket lättare att hitta betesfisk, sten och växtlighet även om det inte är direkt under båten utan kan vara 50m åt varje sida. Du kan välja mellan olika frekvenser som gör att du kan se mer detaljerat men inte lika långt och längre men med mindre detaljer med en frekvens.
  • Isgivare är en specialdesignad givare för just isfiske. Denna givaren har en helt annorlunda form mer likt en strut eller en kon. Sladden går ut högst upp och är gjord för att hänga genom hålet i isen. På sladden är det också tänkt att ha en flytkropp som du kan justera för att givaren ska hänga på rätt djup. Det finns isgivare med chirp och med olika frekvenser.
  • Genomskrovsgivare eller inombordsgivare är motsvarande en akterspegelsgivare en givare som du monterar på insidan av skrovet. Detta är mycket vanligt på större båtar då du kan montera givaren i båten utan att lyfta upp båten för att komma åt akterspegeln.
  • Livegivare är det senaste som har kommit gällande ekolodsgivare. Det är en givare som ger dig en livebild av vad som händer i valfri riktning av båten. Du kan montera den på akterspegeln, på en roterbar givararm eller på en frontmonterad elmotor. Med det så kan du se enskilda fiskar och kasta ut ditt bete, se det på skärmen och se hur fisken reagerar på ditt bete. Livegivare är ett nytt steg framåt i ekolodstekniken och kommer vara ovärderligt direkt när du testar det första gången!

 

Vilken ekolodsgivare ska jag välja?

Alla varumärken har sina egna kopplingar mellan givare och ekolod med olika antal pin och kontakter. Det är därför viktigt att du vet just vilken kontakt du har i bak på ditt ekolod. Oftast räcker det med att vända på ekolodet och kolla hur många stift det sitter på baksidan av ekolodet eller hur många det sitter på givaren.

Beroende på vilken kontakt du har på ditt ekolod kan du alltså ta reda på vilka givare ditt ekolod ska ha. Sedan är det viktigt att tänka på att alla ekolod inte kan ha sidoseende givare. Då står det på ekolodet oftast i namnet t.ex. SV, TripleShot om dem kan ha dessa givare. Även livegivare är begränsat till ett visst utbud av ekolodsenheter. Läs på varje livegivare om den passar just ditt ekolod.

Fiskemetoden spelar också roll beroende på vilken givare du bör välja. Detta är några exempel på givare till olika fisken. Kom ihåg att kolla kompabiliteten innan du väljer.

 

Har du mer frågor om ekolodsgivare och vad du ska välja så tveka inte att höra av dig till vår kundservice!