• Fri frakt >1000 kr
  • Supersnabba leveranser
  • Personlig service
  • Betala med Klarna

Pimpelfiske och vinterfiske

Isfiske, eller ibland kallat vinterfiske innebär att man borrar eller hugger ett hål i isen. Vinterfiske är för många ett favoritfiske. Soliga vidstilla vinterdagar på isen är svårslagna.

Det viktigaste när det kommer till allt fiske som sker på isen är att hålla koll på säkerheten och tjockleken på isen. Se till att alltid bära isdubbar, ha med en räddningslina, vattenpackat ombyte och telefon. Sedan är det också mycket bra att alltid ha sällskap på isen ifall det skulle hända någon olycka.

Klicka på här för mer info om issäkerhet!

Det vanligaste fisket från isen är pimpelfiske eller ismete. Pimpelfiske är när du sitter vid ett hål med ett pimpelspö som oftast är väldigt korta jämfört med vanliga spinnspön. Linan är oftast nylonlina ca 0,18-0,30mm då den inte suger upp vatten och då inte fryser. Betet är vanligtvis en liten vertikalpirk med en limkrok eller mormyrska under med maggot. Eller så använder man en balanspirk som funkar bra för gärna de lite större abborrarna.

Ismete är det främsta fisket efter gädda från isen. Det fisket går ut på att man metar med betesfisk från isen. Utrustningen är ett ismetespö som även här är kortare än en vanligt kastspö. Rulle med nylonlina ca 0,35-0,50mm som har en ståltafs med krok och sänke för att hålla betesfisken på plats under isen. För att se om du får fisk använder man ismetevippor med en ålbjällra som spänns ned men hjälp av tyngden från sänket och betesfisken. Väl när det hugger så släpper linan från vippan och den ställer sig upp och det låter.

Isborr finns det massor med olika varianter och storlekar. 110-150mm är bra för vanligt pimpelfiske och för ismete ca 200mm för att kunna få upp gäddan genom hålet. Populära märken är Mora, UR och Hurricane!

Spana in vårat enorma utbud på isborr!

För att kunna fiske effektivt och njuta av dagarna på sjön är det viktigt att klä sig rätt. Med en flytoverall är man både säkrare då den innehåller flytmaterial som håller dig upp om du skulle ramla i men den är även mycket varm. Annars är tjocka jackor och byxor att rekommendera men tänk på att ha med något som kan agera som flythjälp ifall du skulle ramla i.

Spana in vårat utbud på flytoveraller!

Vi har alla sportfiskeprylar du behöver för att lyckas med ditt Vinterfiske!